Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2009 17:12 - Устав на Демократична Гражданска Инициатива
Автор: dgi Категория: Политика   
Прочетен: 1842 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.11.2009 18:22


 

УСТАВ

 

НА

 

Демократична Гражданска Инициатива

 

 

„Демократична гражданска инициатива” е изразител и продължител на идеите на онези български граждани, които в снежния 25 ноември 1989г. се събраха в Южния парк на гр. София за да заяват, че винаги са се чувствали свободни и независими хора, осъзнаващи, че реализацията  им ще бъде възможна само при условие, че и останалите членове на обществото се чувстват такива; те изразиха своето убеждение, че за постигането на това условие е необходимо да бъдат организирани и да работят за установяването на демократичен социален ред.

          Водени од същите идеи, една част от тях заедно с други съмишленици се събраха на Учредително събрание на 25 ноември 2000г. в Културен дом „Красно село”- София и учредиха настоящата политическа организация като приеха този устав.

 

 

  1. Общи положения

 

Чл.1. Уставът определя характера, целите, средствата за постигане на целите, устройството и дейността на Демократична гражданска инициятивеа, чието име съкратено се изписва ДГИ.

 

Чл.2. /1/ Демократична гражданска инициатива е създадена по инициатива на граждани на България с неопределен срок на съществуване.

          /2/ Съществуването и дейността на ДГИ са законни и се основават на Конституцията на Република България и ЗПП.

 

Чл.3. Седалището на Демократична гражданска инициятива е гр. София, с адрес:Столична Община, Район „Оборище” бул. „ Княз Дондуков” 9 ет.5

 

Чл.4. /1/ ДГИ е обществена политическа организация на свободни и независими граждани на България, чиято главна цел утвърждаване на демократичното  гражданско общество в България.

        /2/ Организацията Демократична гражданска инициатива е политическо средство на обществото за:

1.            Осъществяване на извършващите се във всички сфери на българското обществокоренни демократични промени, водещи до главната цел;

2.            Осъществяване на гражданскиконтрол върху дейността на държавните органи и структури;

3.            Защита от посегателството на държавните органи и структури и на политическите партии и организации  върху правата и свободите на гражданите, гражданските организации и обществото като цяло.

/3/ ДГИ е гражданска организация на широка социална основа, която обединява отделните граждани за разрешаване на проблемите на обществото. ДГИ не изразява политическите, имотните, религиозните и духовните интереси на определена социална група или групи и не се стреми към вземане на държаввната власт за задоволяване на подобни интереси.

 

 

II. Цел на Демократична Гражданска инициатива и средства за посвтигането и

 

Чл.5. За постигане на своите цели ДГИ си служи единствено със средствата на мирните политически инициативи на гражданите, при неотклонно съблюдаване на всички правни норми, в съответствие с конституцията на България, в равноправно сътрудничество и взаймодействие с всички демократични сили в страната.

 

Чл.6. /1/ Формите и средствата на дейността на ДГИ са:

  1. Провеждане на събрания, подписки, анкети, допитвания, експертни проучвания, възвания, митинги, мирни демонстрации и други законосъобразни инициативи за изразяване на позицията на ДГИ относно решенията и действията на държавните органи за управление от национален и регионален мащаб, на административни,стопански и други дейци от всички нива и сфери на обществения и политическия живот;
  2. Провеждане на политически инициативи, целящи защитата на демократичните права и свободи на гражданите в обществото;
  3. Самостоятелно, или в съюз с демократичните сили участва в изборни кампании, издигане на кандидатури на посочени от гражданите техни представители при  избори на всички равнища, организиране на избирателни кампании, участие при провеждане на избори и контрол върху изборите;

/2/ За информиране на обществеността за своите инициативи и за пропагандиране на идеите и целите си ДГИ използва държавните и обществените средства за масово информиране /телевизия, радио, печатни издания, както и чрез участие в съвместни инициативи на демократичните сили в България.

 

 

III. Членство и организационна структура

 

 

Чл.7. Участник в ДГИ може да бъде всеки пълнолетен български гражданин, който приема устава и програмата на ДГИ.

 

Чл.8. /1/ Членството в ДГИ се урежда чрез заявление за членуване в местните организации

      /2/ За организация над десет члена, следващите кандидати за членство представят и препоръка от член  на Местна организация.

 

Чл.9. /1/ Членове на ДГИ, които нарушават настоящия устав с тействия или бездействия, изказвания и декларации, се изключват.

      /2/ Отнемането на правото на членство в ДГИ по чл.7 ал.1, се изсвършва от Общото събрание на местната организация на ДГИ, в която лицето членува, след представяне на неопровержими доказателства за извършване на действия, които противоречът на идеите и целите на организацията.

      /3/ Подлежащият на изключване член на ДГИ, има право на защита пред Общото събрание. Предложението за изключването му, съображенията и доказателствата за това, а също и причините за отказа на членство, му се предоставят не по-късно от 7 дни преди свикване на Общото събрание, писмено – на адреса който е посочил.

      /3/ Мандатът на Местния съвет е срок от една година без ограничение броя на мандатите.

      /4/ Общото събрание на Местната организация може с мнозинство от 50% +1 от броя на членовете си да гласува недоверие на член или членове на Местния съвет и да ги лиши от дадения мандат.

 

Чл.14. /1/ За осъществяване на инициативи от регионално значение /градско, общинско, областно и пр./ местните организации могат да създават регионални съвети.

 

/2/ Регионалните съвети се изграждат от упълномощен от местните организации на ДГИ лица и имат само координирани функции.

 

Чл.15. /1/ Върховен орган на ДГИ е Националната конференция на делегатите на Местните организации.

      /2/ Нормата на представителството  на националната конференция се определя от националния съвет. Местните организации с числен състав до 10 члена излъчват един делегат до 20 члена – двама, а над 20 члена – трима.

Предказателят на Местната организация е делегат извън тази квота.

      /3/ Численият състав  за излъчване на делегати се определя от броя на членовете от местната организация, заплащали членски внос поне една година преди дарара на националната конференция според отчисленията в Централния паричен фонд съобразно Чл.26 ал.2 от настоящия устав.

            /4/ Делегатите се избират от общото събрание с явно гласуване и просто мнозинство, според броя на гласовете.

            /5/ Националната конференция е легитимна при присъствие на представени 50%+1 от Местните организации,освен ако не е отчетно-изборна, независимо от броя на присъстващите делегати. Националната отчетно-изборна конференция е легитимна при присъствие на представители на две трети от Местните организации.

/6/ При липса на кворум се изчаква един час и ако до тогава не се достигне кворум, представителите на Местните организации, независимо от техния брой, могат да упълномощят Политическия съвет да вземе решение за провеждане на Националната конференция, в случай, е тя не е отчетно – изборна.

/7/ Националната отчетно – изборна конференция, неосъществена поради липса на кворум, се пренасочва по решение на Политическия съвет в срок до 3 месеца.

 

Чл.16. /1/ Изпълнителният орган на ДГИ е Националният съвет, който се състои от председателите на Местните организации и членовете на Политическия съвет. Националният съвет заседава поне веднъж годишно.

            /2/ Политическият съвет се състои от председател, главен секретар и трима членове, които се избират от Националната конференция с обикновено мнозинство. Националната конференция определя начина на гласуване.

            /3/ Численият състав за излъчване на делегати се определя от броя на членовете на Местната организация, заплащали членски внос поне една година преди датата на Националната конференция според отчисленията в Централния Паричен Фонд съобразно чл. 26 ал. 2 от настоящия устав.

            /4/ Делегатите се избират от Общото събрание с явно гласуване и обикновенно мнозинство, според броя на гласовете.

            /5/ Националната конференция е легитимна при присъствие на представени на 50%+1 от Местните организации, освен ако не е отчетно-изборна, независимо от броя на присъстващите делегати. Нацоналната отчетно-изборна конференция е легитимна при присъствие на представители на две трети от Местните организации.

            /6/ При липса на кворум се изчаква един час, след което Местните организации, независимо от техния брой, могат да упълномощят Политическия съвет да вземе решение за провеждане на Националната конференция, в случай че тя не е отчетно-изборна.

            /7/ Националната отчетно-изборна конференция неосъществена поради липса на кворум, се пренасрочва по решение на политическия съвет в срок до 3 месеца.

 

Чл.17. Към политическия съвет се създават:

1.          петчленна група от координатори за оперативни действия по изпълнение на гражданските инициативи (тяхната дейност и териториален обхват се уреждат в статута за работа на политическия съвет);

2.          Група от технически сътрудници

 

Чл.18. /1/ Политическият съвет осъществява дейността между две национални конференции, насрочва заседания на националния съвет поне веднъж годишно, раководи се от председателството и взима решения с обикновено мнозинство с явно гласуване.

            /2/ Политическия съвет се свиква от Председателя поне веднъж месечно, като за редовно заседание е необходимо присъствието най-малко на две трети от членовете му. Ако няма кворум, то се отлага с един час и се провежда със присъстващите членове, ако са повече от половината. Всеки член има право на един глас. При равенство гласът на председателят е решаващ. За всички заседания се прави протокол, който се съхранява от главния секретар.

Чл.19. /1/ ДГИ се представлява от председателя. Той ръководи дейността на Политическия съвет и Националния съвет, а в него отсъствие или при невъзможност да изпълнява задълженията си, функциите му се поемат от главния секретар, заместник – председателя или други членове на политическия съвет, уполномощени от Политическия съвет.

            /2/  Представителите на ДГИ за провеждане на двустранни и многостранни контакти с представители на други обществени организации и партии и за други обществени изяви се определят по ал. /1/, а за местни и регионални такива – от състава на националния съвет.

Чл.20. /1/ Лица от Политическия съвет, които са назначени на членове на правителството, а също и лица действали в противоречие с чл.18 /2/ автоматически излизат от състава му.

            /2/ за попълване състава на политическия съвет се избира председател на местна организация по ред, определен в статута на Политическия съвет.

            /3/ Всеки член на Политическия съвет може да го напусне с писмено заявление до него.

Чл.21. /1/ Националната конференция се свиква най-малко на пет години.

            /2/ В случай на необходимост, по предложение на Политическия съвет,  председателят на ДГИ свиква Извънредна Национална конференция.

Чл.22. Свикването на Националната конференция е задължение на Политическия съвет. Оповестяването на времето и мястото на провеждането и на дневния ред, е задъжение на главния секретар на ДГИ, който известява Местните организации писмено, но не по-късно от един месец преди датата на провеждането й, а за извънредните конференции – 10 дни по-рано. Седем дни пред този срок Политическия съвет, по доклад на председателя и секретаря уточнява легитимността на местните организации съгласно устава.

Чл.23. /1/ Местните организации са равноправни. Връзката между тях и националното ръководство е пряка.

            /2/ Местните организации подпомагат изпълнението на републиканските инициативи на националното ръководство.

            /3/ При изява на несъгласие с инициятиви по ал./2/, Местните организации съгласуват помежду си своите становища. При желание на 50%+1 от Местните организации може да бъде свикан извънреден национален съвет.

            /4/ Местните организации предлагат на националното ръководство инициативи с национално значение.

            /5/ Местна организация, която сериозно уврежда авторитета на ДГИ, по преценка на политическия съвет се отстранява временно от членство. Окончателно решение се взима от Националната конференция с две трети от гласовете на местните организации. Политическия съвет може и сам да отмени решението си.

 

 

 

IV. Финансово осигуряване

 

 

Чл.24. /1/ Основен източник на финансовото осигуряване на дейността на ДГИ е членскич внос на членовете в организацията.

            /2/ Членския внос е месечен и е в размер на 1 лв.

Чл.25 Източник на финансиране на дейността на ДГИ са дарения и доброволни вноски от граждани, обществени и стопански организации.

Чл.26. /1/ Всяка местна организация формира собствен паричен фонд в размер на 80 % от набрания членски внос  и от дарения и доброволни вноски.

Чл.27./1/ ДГИ формира и централен паричен фонд за организиране на националните граждански инициативи и за финансиране на дейността на националното ръководство.

            /2/ Централния паричен фонд се формира от вноските на местните организации, равняващ се на 20 % от постъпленията в паричните им фондове, а също и от дарения и доброволни вноски на граждани, обществени и стопански организации.

            /3/ Неизплащането на вноските от местните организации автоматично води до тяхното временно отстраняване, като след внасянето им членството се възстановява. И в двата случая Политическия съвет взима решение.

Чл.28. Всяка местна организация и Политическия съвет водят приходно – разходна касова книга за финансов отчет и контрол на приходите и разходите, свързани с дейността на ДГИ.

Чл.29. /1/ Редът за разходване на парични средства от фондовете на ДГИ и за отчитане и контрол се определя от националната конференция.

            /2/ Политическия съвет и Местните организации имат собствени банкови сметки.

            /3/ Политическия съвет и Местните организации ежегодно, с протоколно решение определят лицата, които имат правото да разрешават извършването на финансови разходи и свързаната с тях необходимост от изтегляне на парични средства от банковите сметки, кактои на лица които имат право да задължават банковите сметки и да извършват плащания за и от името на ДГИ.

 

 

V. Контрол върху дейността на ДГИ

 

 

Чл.30. Контролът върху дейността на националното ръководство и на местните организации се осъществява от контролен съвет.

Чл.31. /1/ Контролният съвет, в състав от председател и двама членове се избира от националната конференция с явно гласуване. Председателят на контролният съвет присъства на заседанията на Политическия съвет.

            /2/ Мандатът на контролният съвет е 5 години.

Чл.32./1/ Контролния съвет се отчита за дейността си пред националната конференция.

            /2/ Резултатите от извършените проверки се регистриорат писмено в контролен дневник и се подписват от членовете на контролния съвет, извършили проверката.

            /3/ Резултатите от извършената проверка в местните организации се докладват пред общо събрание на съответната Места организация.

Чл.33. /1/ Контролът върху финансовата дейност на Местните организации се осъществява от контролния съвет на местната организация.

            /2/ Контролния съвет на Местната организация, в състав от трима души, се избира на общото събрание, а членовете му избират помежду си председател.

            /3/ Мандатът на контролния съвет на Местната организация е 2 години.

Чл.34./1/ Контролния съвет на Местната организация се отчита за дейността си пред общото събрание на организацията.

            /2/ Резултатите от извършената проверка се регистрират писмено в контролен дневник.

 

VI. Прекратяване

 

 

Чл.35. ДГИ прекратява дейността си при:

  1. сливане или влизане в друга партия;
  2. разпускане по решение на ВКС.

  

VII.Промени в устава

 

 

Чл.36. Този Устав може да бъде променян или допълван с необходимо мнозинство от 2/3 присъствали местни организации на националната конференция.

 

 

VIII. Символи и знаци

 

 

Чл.37./1/ ДГИ има свое знаме, емблема, бланка, печат. А така също и почетен знак и диплом. Те са интелектуална собственост на партията.

            /2/ Печатът на ДГИ е кръгъл, изобразяващ емблемата му – две ръце, пускащи птица; по външния кръг е наименованието ДЕМОКРАТИЧНА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТВА. Всяка местна организация може да има печат, като във външния кръг отбележи задължително населено място.

 

 

  

        Първоначалният вариант на Устава е приет на Учредително събрание проведено на 25.XI.2000г., гр. София.

В настоящият вариант са отразени промените гласувани на Националната конференция от 31.10.2009 г.



Тагове:   инициатива,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dgi
Категория: Политика
Прочетен: 93821
Постинги: 18
Коментари: 0
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930